Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Bahçemizdeki bitkilerPermakültür deneyimlerim

Kuşkonmaz – Asparagus

Kuşkonmaz, sebze olarak yenen ve süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerini kapsayan bitki cinsi.

Hepsi de Asparagaceae familyasının cinsinde yer alan bu türlerin yabanilerine dünyanın ılıman bölgelerinde sıkça rastlanır.Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil.  Biz Sakarya’da hiç problemsiz yetiştirip çoğalttık.

Çok yıllık çiçekli bir bitki olan kuşkonmaz, doğru koşullarda ve doğru şekillerde bakıldığında uzun yıllar verim alınabilen bir bitki. Son yıllarda ülkemizde de üretimi artan kuşkonmaz, halk arasında serçe otu ismiyle de biliniyor, sadece lezzetli olduğu için değil, içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda olan faydaları sebebiyle de çokça tercih edilmesi gerekenler arasında yerini alıyor. 

Organik madde bakımından zengin torflu topraklar kuşkonmazın verimli bir şekilde yetiştirilmesine yardımcı oluyor. Eğer kuşkonmazı tohumdan ya da pençe (fide) halinde alıp ekmek isterseniz temin ettiğiniz tohumların/pençelerin verimli olduğundan emin olmanız önemli bir adım. Ardından yapmanız gerekense tohumları toprağın yaklaşık 2-3 santimetre derininde olacak şekilde ekmeniz.

Kuşkonmaz pençesi 13.01.2023 tarihinde topraktan çıkarılıp yeni yerine ekildi.

Kuşkonmaz AB1B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra proteinşeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.

Süs kuşkonmazları içinde en yaygınlarından biri olan tül kuşkonmazı tüy gibi incecik, hoş görünümlü yaprakları için yetiştirilen bir saksı bitkisidir. Bitkinin yaprakları çiçekçilikte buket hazırlamakta da kullanılır.

Eğer kuşkonmazı ilk kez ekiyorsanız ilk sene verim alamayabilirsiniz. Kuşkonmazlar genelde 2. sene verimli olmaya başlar ve doğru koşullar sağlandığında yaklaşık 5 yıl kadar çok verimli olur. Toplam 7 yılın sonunda ise bitkinizin verimi azalacaktır, unutmayın.

Garden Addicted

10 yıldır hobi olarak bahçe yapıyorum. Ekiyorum , biçiyorum araştırıyorum her geçen gün yeni bilgiler öğreniyorum. Beni takip eden çok şey öğrenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu